Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Les om hvilke vi bruker og hvordan vi administrerer dem i vår personvernerklæring, og klikk innstillinger for å administrere hvilke informasjonskapsler du tillater.
Det er en del ting som må ordnes også etter begravelsen. Her er noen tips for hva som er lurt å få ordnet i tiden etterpå.
For å få ordnet det praktiske og økonomiske etter den avdøde må man ha en skifteattest. Den er det skifteretten som lager. For at de skal kunne lage den, må pårørende sende inn skjema med opplysninger om hvilket type skifte som skal foretas og hvem som er arvinger.
Skjema og mer informasjon finnes her: Informasjon fra domstol.no
Skifteretten for vårt distrikt har siden 26.april 2021 slått seg sammen til Ringerike, Asker og Bærum tingrett.
Telefonnummer: 67576500, adresse: Ringerike, Asker og Bærum tingrett, Postboks 578, 1302 Sandvika. trabpost@domstol.no
Tingretten har fortsatt lokaler i Norderhovsgate 23 i Hønefoss.
2-3 uker etter bisettelsen vil urnen være klar for urnenedsettelse. Da vil familien få et brev fra krematoriet med informasjon.
På Ringerike tar familien kontakt med kirketjeneren på den kirkegården der urna skal settes ned. Urnenedsettelse er en liten seremoni med de fra familien som ønsker å være med og kirketjeneren. Kirketjeneren henter urna på krematoriet.
Askespredning
Hvis det er ønske om at asken skal spres, må de pårørende søke statsforvalteren i det aktuelle fylket. Det må sendes inn et skjema med et kart over området som det søkes om.
Et gravsted å gå til er en måte å minnes den avdøde på, og en fin anledning for å bevare minnet om tidligere slekt. Et gravsted kan være en enkel grav, en familiegrav, navnet minnelund eller anonym minnelund.
Vi leverer alle typer gravsteiner gjennom vårt samarbeid med Nergård Steinindustri. Vi har utstilling av ulike typer gravmonumenter, steinprøver og skrifttyper i våre lokaler. Alle våre gravsteiner er norskproduserte. Vi formidler gravsteiner i alle typer prisklasser og monterer, bolter og fører tilsyn med steinen i to år uten ekstra kostnad.
Ta kontakt med oss, eller kom innom i Osloveien for en prat. Da kan du også få med katalog med prisliste. Du kan også besøke steinhuggeriet på nettsiden Gravstein.no
For mange er det uoversiktlig å finne utav de digitale sporene etter avdøde. Her er noen tips om hvordan man kan begynne.
Facebook kan ikke kontaktes på telefon i Norge. Derfor må sletting av Facebook-side søkes om via skjema på deres nettside.
Du kan velge å fjerne siden, eller omgjøre den til en minneside. En minneside vil blant annet gjøre at kun eksisterende Facebook-venner kan se bilder og kommentarer på profilen til avdøde. Kontaktinformasjon og personopplysninger vil også bli fjernet, samt at man ikke vil få påminnelse om avdødes bursdag.
Skjema for sletting eller omgjøring av Facebook-side finner du her: https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480
Instagram har også et lignende skjema for sletting av profil: https://help.instagram.com/contact/1474899482730688
Det kan være vanskelig å vite hva som bør slettes av avdødes kontoer på nett og i sosiale medier. “Slett Meg” er en side som datatilsynet opprettet for å hjelpe med spørsmål til slike saker. De har mange guider på hvordan å få slettet eller endret profiler på sosiale medier.
Besøk datatilsynets side “Slett Meg” for flere guider til sletting av ulike sosiale medier: https://slettmeg.no/
Mange har stor nytte og glede av å være med i en sorggruppe.
Frivillighetssentralen på Ringerike har sorggrupper som ledes av frivillige som har gjennomgått kurs. Tilbudet er gratis.
Se mer informasjon: Frivillighetssentralen
Ta gjerne kontakt med Ringerike Frivilligsentral, Torvgt 10, 3513 Hønefoss.
Telefon: 32 14 21 00 (kontortid 9-15)
Både i tiden like etter gravferden og en god stund etterpå, kan det være behov for å kontakte noen som har kjennskap til akkurat det din familie har vært gjennom. Det kan være for å få noen råd eller ha noen og snakke med.
Her er link til noen interessegrupper: